maanantai 13. kesäkuuta 2016

Värillä on väliä

Mitä värit merkitsevät meille? Oletko miettinyt mistä värit tulevat? Minne ne menevät, kun valot sammuvat?

Mitä se on se väri, jonka silmämme näkevät? Ja mitä ihmettä tarkoittaa, kun selitetään väri aina siten, että se on vain se kohteesta tai esineestä heijastuvan valonpituudesta riippuva ominaisuus, joka on näköaistimuksin havaittavissa. Ja että kun näemme punaista, näemme oikeastaan kaikkea muuta paitsi punaista (paitsi jos sanontaa käytetään tehosteena, jokainen tietää mitä tuo tarkoittaa). Tai kun näet sinisen taivaan - se oikeastaan ei olekaan sininen, vaan ihan kaikkea muuta. Mitä ihmettä?
Tai jos olet "kateudesta vihreä". Miksi ihmeessä vihreä mielletään kateuteen? Tuleeko se siitä, että hedelmät, jotka eivät ole vielä kypsiä ovat monesti vihreitä - kypsymättömiä? Ei, kyllä se taitaa tulla jo antiikin Kreikasta, jossa vihreä väri liittyi ihmisen terveydentilaan - ja toisin kuin yleensä kun vihreä on terveyden väri vihreiden kasvisten takia - tässä tapauksessa se tarkoitti sitä, että mustasukkaisen (taas väri!)  ihmisen sappi kiehuu ja silloin se näkyy ulospäin ihonväristä -  ihon ollessa kelmeän vihreä.  

Entä mitä se tarkoittaa, kun sanon jotain vaikka appelsiinin oranssiksi? Onko se sama väri mitä sinä näet? Onko sinun appelsiinin oranssi keltaisempi tai tummempi? Tai jos tuttusi kehuu ostamiaan kauniin keltaisia verhoja, saatat nähdä ne sinapinkeltaisina - mitä ikinä se sitten edustaakaan? Onko värit vain jotain sovittuja koodeja meille? Näemmekö tai miellämmekö värit erilailla? Se on tosin tunnettu tosiasia, että toisilla on sitä värisilmää - toisille sitä ei taas ole suotu. Se on helposti havaittavissa vaikka vaatteiden väriyhdistelmissä; joitain kun ei yhtään  tunnu haittaavan, jos on kukertavankikertävän värinen (?) paita yhdistettynä sinipunaruudullisiin housuihin... hmm.
Ja jos olet värisokea, miten näet värit? Vai onko se tosiaan niin, että kaikki on mustan harmaan ja valkoisen eri sävyissä jos ei sitten ole puna-viher-sokea?  Ja haittaako se muita kuin kanssakulkijoita? En osaa sanoa.

Oletko tarkkaillut miten tuulessa väri vaihtuu puissa? Alaosa on aina vaaleampi kuin yläosa - luulisi, etttä toisinpäin, että aurinko olisi haalistanut, mutta onko se niin, että se arempi puoli on suojassa?
Mielenkiintoista on se, miten värit näkyvät vain valossa. Vai onko niin, että kun varjot laskeutuvat ne vetävät samalla kaikesta luonnossa värit pois yöksi? Hassu ajatus. Kuitenkin valoa tarvitaan jotta värit näkyvät. Ehkä jonain päivänä matkustan vielä Afrikkaan tai Intiaan - sinne ehkä enemmän olen aina halunnut - vaikka Afrikassa kehutaan aina sitä luonnon värikylläisyyttä. Miten sitä ei ymmärrä ennenkuin sen näkee - ja miten väri muuttaa muotoaan ja on uskomattoman kaunista ja rikasta. No varmasti onkin. Onhan maapallossa avaruuteen asti nähtävissä siniset meret ja vihreät metsät ja vuorijonotkin.                                          

Auringonlaskuakaan ei turhaa tuijotella, se on vain niin kaunis. Miten voikin päivä toisensa jälkeen aurinko värjätä taivaan eri väriseksi laskeutuessaan toiselle puolelle maapalloa? Välillä taivas on ihan vaaleanpunaisten pilvien peittämä, välillä taivas on täynnä kultaa. Aina kuitenkin niin lumoavan kaunista.

Mitä värit Sinulle merkitsevät? Jätä ihmeessä kommenttisi, olisin siitä iloinen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Voit jättää kommenttisi myös nimettömänä, jos haluat. (tai lisää nimesi kommenttiin). Se julkaistaan heti hyväksynnän jälkeen.