tiistai 27. syyskuuta 2016

Vaatteet Fengshuin silmin

Fengshuita voi laajentaa yhtälailla vaikka siihen mitä puet päällesi - eli ajatellen vaikkapa pelkästään värivaihtoehtoja. On ihan eri asia laittaa siniset farkut kun vaikka punaiset. Tai jos olet tärkeässä palaverissa, et ehkä laita kauluspaidaksi kukkapaitaa vaan yksivärisen, kenties vähän hillitymmän. Paitsi tietysti, jos vaikka palaveri koskee Havaijin matkaa! Tai miksei muutenkin, jos se sopii sinun pirtaan. Värillä on siis väliä. Myös sillä minkälaisen olon väri saa meidät tuntemaan - missä värissä olet (kuin) kotonasi.

Sillä väreillä on toki suuri merkitys. Ja tietenkin ylipäätään sen oman tyylin löytämisessä. Olen aikoinaan tehnyt joskus värianalyysejä - se oli tosi mielenkiintoista - ja jos pähkäilet vaatteidesi kanssa ja tarvitset oman tyylisi löytämiseen apua, voin lämpimästi suositella sinulle Pirjon pukeutumiskonseptia.

Nyt kun netissä paljon hehkutetaan konmari -ajatusta ja miten aloitetaan vaatteista ja kantavana ajatuksena on mikä vaatteissakin tuo iloa, mikä tuntuu hyvältä - niin yhtälailla se on hyvää fengshuita: miten haluamme ympäröidä tilamme, jossa elämme samoin kuin itsemme. On luonnollisesti suuri merkitys sillä, missä vaatteissa viihdyt ja mitä on ilo pitää päällä.

Ja miksi me niin monesti jätämme ne kauniit vaatteet odottamaan jotain parempia päiviä - eikö jokainen päivä voisi olla kauniiden vaatteiden arvoinen?

Muistan kuinka joskus "entisessä elämässä" mietin aina illalla valmiiksi mitä laitan päälle seuraavana päivänä - oliko palaveria tai asiakastapaamista, pitikö olla jakkupuku vai ei ja mitä koruja sen kanssa. No, nyt en enää moista ajattele. Tosin eipä ole niitä palaverejakaan. Tosin silloinkin monesti kävi niin, että vaikka illalla olin kuinka ajatellut laittavani vaikka punaisen puseron, koska tarvitsin energiaa ja poweria tulevaan tiukkaan palaveriin ja ajattelin, että siitä saan sopivasti tulielementtiä, se ei aamulla tuntunutkaan enää hyvältä. En ollut enää itse samoissa energioissa ja saatoin valita neutraalimman puseron ja laittaa vaikka punaisen huivin hiuksiin tai ison feenix-lintu korun tai jotain vastaavaa, joka kuvasti sitä tulta ja uuden alkua ja sopimusten vahvistamista - mitä nyt ikinä sille tehtäväksi annoinkaan. Näin ollen en myöskään ollut vastapuolelle kuin "punainen vaate", vaan helpommin lähestyttävä ja hyvä keskustelukumppani.

Fengshuin ajatukseen kuuuluu aina se, että ensin puhdistetaan - tai siivotaan tila - ja laitetaan esille vain niitä asioita, jotka tuottavat iloa. Eli Konmari menetelmässä käytetään tätä samaa ajatusta. Kaappiin on saattanut jäädä jokin ihania muistoja tuova juhlavaate, joka odottaa parempia päiviä: kannattaisiko järjestää sellainen tai sitten lahjoittaa se jollekin, jolle se tuo iloa? Koska jos kaapissamme roikkuu vaatteita, jotka vain tuovat muistoja menneestä - ne eivät juurikaan vie meitä eteenpäin vaan saattaa olla, että enemmän jäämme haikailemaan jotain vanhoja aikoja. Aika on kuitenkin juuri nyt. Tässä.


Joskus on hyvä tarkistaa mitä kaikkea sieltä kaapin pohjalta löytyykään. Tarvitseeko kaikkia niitä vaatteita mitä hilloamme odottamaan jotain kummallisia parempia aikoja? Tarvitsetko niitä todella? Muista, että ne vievät aina tilaa joltain muulta. Fengshuin mukaan ne ovat ihan sitä samaa clutter eli roina-  osastoa, kuin vaikka nurkkaan hylätty naistenlehtien pino, jota et kuitenkaan koskaan ehdi selaamaan vaikka siinä ne kutimen vieressä tuijottaa nojatuolin vieressä syyllistäen joka ikinen ilta? Sama juttu vaatteiden kanssa. Jos vaatteita lojuu käyttämättöminä, unohdettuina kaapissa, ne toki vaikuttavat myös sillä baguan alueella meidän elämäämme myös. Se alue saattaa myös olla unohdettu, vähän hylätty ja yksinäinenkin?

Hyvä vaatehan on pääosin sellainen, jossa viihtyy, sen voi unohtaa päälleen eikä tarvitse kokoajan olla nykimässä jostain kohtaa alemmas tai ylemmäs. Ei tarvitse miettiä miltä näyttää - tiedät muutenkin näyttäväsi hyvältä siinä! Väittäisinpä, että silloin olet myös fengshuin mukaan hyvissä energioissa - going with the flow.

Jos olet ostamassa uusia vaatteita muista tarkistaa ainakin pari asiaa: Ensinnäkin: mistä materiaalista vaate on tehty? Onko se luonnonkuitua vai muovia? Toisekseen voisi olla hyvä miettiä asiaa myös kestävän kehityksen kannalta. Jokainen tiedostaa, että jos kaupassa paidan hinta on alle 10€ siitä ei varsinaiselle tekijälle jää enää kuin muutama sentti - välikädet vie loput eikä sitä silloin ole kestävän arvon mukaisesti tai aikuisen sormin välttämättä tehty.  Itse olen ratkaissut ongelman niin, etttä suosin kyllä mielellään laadukkaita vaatteita ja kankaita - periaatteessa shoppailen vain silloin kun ne ovat alennusmyynnissä - silloin saan hyvälaatuista, hyvin tehtyä (ainakin oletusarvoisesti) ja edullista. (Kauppiaan kannalta ei tietenkään tuottavaa).


Jos kaupassa yhtään jäät empimään tulisikohan sitä pidettyä  - yleensä vastaus on ei. Jätä suosiolla seuraavalle, joka siihen ihastuu.

Vaatteella on myös tärkeä tehtävä saada sinut tuntemaan itsesi tärkeäksi, eli vaatteet ja koko tyylimme, kun se on hyvin rakennettu saa myös itsetuntomme nousemaan. Helposti sitä pitää itsestään parempaa huolta ihan sivuhuomiona, kun on kauniit vaatteet päällä ja muutenkin huoliteltu olo. Tulee vain hyvä fiilis. Vai eikö ole eri olo, jos lähdet vanhoissa kulahtaneissa maalitahraisissa verkkareissa koiraa ulkoiluttamaan (ja juuri silloin jostain puskista (tai mielummin vaikka Jaguarista;) )  hyppää se elämäsi prinssi eteen, hehe) tai kuin jos kulkisit niissä siisteissä verkkareissa ja lempparicollegessasi? Väitänpä, että toisessa sitä mielummin kulkee tyyliin pipo päässä, ettei törmää kehenkään - vertauskuvallisesti siis.

Takaisin sinne vaatekauppaan. Jos vaate näyttää hyvältä, mutta jokin asia arveluttaa kuten materiaali, (epäilet olevasi allerginen) ehkä liian antava kaula-aukko (tiedät ettet kuitenkaan käyttäisi) tai vetoketju selässä (saatko sen yksin kiinni/onko joku aina auttamassa) tai muu vastaava - mieti tuleeko sitä oikeasti käytettyä? Ehkä parempi jättää kauppaan. Suosittelen ostamaan vaatteita, joille tulee käyttökertoja enemmän kuin kerran kaksi kesässä. Ihan jo ympäristönkin kannalta.

Entä sitten ne kotona kaapissa roikkuvat vaatteet? Periaatteessa ihan sama juttu - miltä ne tuntuu, minkälaisen olon ne saavat aikaiseksi, onko väri ja materiaalil hyvä - mitä elementttiä vaate edustaa.
Vaikka vaatteita olisi vähemmänkin, ne voivat silti olla juuri sellaisia, kun hyvältä tuntuu ja joissa tuntee elävänsä ja voi keskittyä kaikkeen muuhun. Kuten iloon ympärillään.

Ja vielä yksi jutt: tarvitseeko niitä kenkiä olla miljoona paria? Jos keskimäärin kesässä on vaikka 60 aurinkoista päivää, tarvitsetko ihan aikuisten oikeesti 50 sandaali- ja korkokenkäparia kesälle? Ikävä kyllä, minusta se on ainoastaan typerää luonnonvarojen tuhlausta ihmisen turhamaisuuden takia.

Kiitos ja lämmintä energistä syksyn alkua. Kiitän taas kommenteista!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Voit jättää kommenttisi myös nimettömänä, jos haluat. (tai lisää nimesi kommenttiin). Se julkaistaan heti hyväksynnän jälkeen.