tiistai 26. huhtikuuta 2016

Feng Shuita vai Kon Maritusta?

Uusi villitys. Tämä Japanilaisen Marie Kondon kirja Siivouksen elämän mullistava taika. Eli Konmaritus. On tullut jäädäkseen. Se on suorastaan villinnyt suuren osan ihmisistä. Kaappeja on pengottu aika monessa kodissa hullun lailla ja mietitty yksi kerrallaan tuottaako mokoma iloa vai laitetaanko kiertoon. Sanasta konmaritus on siis tullut jo ihan käyttökelpoinen verbi. Olen kuullut miten ihmiset ovat marittaneet niin sukkia kuin sukuaankin ja miehet vieneet kalastusvehkeet piiloon ennenkuin innokas emäntä marittaa nekin ;) Vaikkakin - yhtenä ideana Konmarituksessa on, ettei muiden tavaroihin saa koskea. Kukin päättäköön itse omista tavaroistaan mikä tuo iloa. Loppujen lopuksi - aika yksinkertainen idea - niinkuin monet hyvät ideat ovat. Olen itsekin kirjan lukenut ja sisäistänyt ja paljon jo marittanutkin.

Keksin tästä hyvä kiertoon - jutun luettuani miten kirja oli kaupoista loppu ja kirjastoissa pitkät jonot. Eli annoin Marie Kondon kirjan eteenpäin ystävättärelle ja liitin kirjaan kiinni mukaan lapun, jossa toivon, että seuraava taas kirjan luettuaan antaa kapulan seuraavalle. Näin siitä voi muutkin saada iloa - ja lopulta se toivottavasti vuoden päästä palautuu mulle - taisin nimittäin luvata kaikkien kesken arpoa jonkun kivan lahjan, kun kirja palautuu mun ilokseni.

Toisaalta - jäin miettimään onko Konmarituksessa ja Fengshuissa jotain samaa?

Tässä on kuvassa vino pino uusia fengshui kirjoja - tällä kertaa taitaa olla in English - lukemattomia vielä kylläkin; odottavat kiltisti vuoroaan siinä uuden vesitehosteen vieressä. Tosta vesitehosteesta pitää sanoa, että sitä piti tiedysti modifioida omaan makuun sopivaksi: eli yllättäen portaille hypähti muutama kultahippunen rahavaroja ja rikkauksia symboloimaan ;) Ehkä vielä sprayaan ton alaosan kultasella, kunhan tässä kerkiän.
Ja Konmarin kirja (piti hankkia kuvausrekvisiittaa, koska se oma on siellä mualimalla...)

Fengshuissa tehdään space clearingiä, eli tilan puhdistusta. Okei, ei ehkä ihan samalla tavalla yhtä tarkkaan eli osio kerrallaan - vaatteet, paperit, kirjat jne. - tosin eipä Fenghui mikään siivousoppi olekaan. Kaukana siitä! Fengshuin yhtenä ideana esimerkiksi tehosteita tehdessä on, että aina ensin siivotaan tai vähintäänkin puhdistetaan se tila. Kun se vaan vaikuttaa meidän elämään, jos vaikka nurkat tuppaa täyttymään vanhoilla lehdillä tai vaatekaappi on niin täynnä vaatteita ja muuta roinaa, ettei meinaa uskalla avata ovea. Kaikki se vaikuttaa kyseisellä Baguan alueella meidän elämään. Yleensä tukkivasti, Eli ei energia kierrä. Siksi ensin puhdistetaan ja sitten visioidaan.

Konmarittaa eli pystyynviikata voi vaikkapa lankakerät! Ähäkutit kisulle :)

Konmarituksessa on myös yhtenä johtotähtenä visualisointi. Ah, se onkin tosi tärkeä asia muutenkin. Eihän yleensäkään elämässä paljonkaan voi toteuttaa, jos ei ensin ole haaveillut asiasta, eli visioinut sitä mielessään: miltä se näyttää, tuoksuu, maistuu - tuntuu toteutuessaan!

Se mitä Fengshuissa voi tehdä ja tehdäänkin paljon tuon visioinnin osalta on esimerkiksi Vision Board. Se on vähän aarrekartan tapaan tehty kuvaelma siitä mitä haluaa tulevaisuudelta, oma visionsa siitä mihin haluaa keskittyä. Vision Boardin voi toki tehdä vaikka huone kerrallaan, jos hyvältä tuntuu. Myös konmari - menetelmässä käytetään visiointia - eli visioidaan mielessä miltä se huone tulee näyttämään, kun tallella ovat kaikki ne tavarat ja huonekalut, jotka tuottaa iloa.  Miten ihanan kaunis tila onkaan! Samoin Fengshuissa, jossa myös käydään läpi kodin asioita, eri tavaroiden merkityksiä. Ei tietenkään samallalailla. Eikä yksitellen jokaikistä.

Fengshui konsultaatiossa vaikkapa saatan kysyä jostain lampusta tai koriste-esineestä, jonka aistin olevan siellä pakosti eikä se tunnu istuvan kotiin, että mitä se merkitsee sinulle? Usein kuulee, että se on joltain sukulaiselta peritty ja pidettävä esillä hänen takiaan - vaikka itse sitä joutuu katselemaan joka päivä eikä pidä siitä ollenkaan! Sitä en kenellekään suosittele. Eihän se silloin tuota kenellekään iloa! Kannattaa tosiaan ympäröidä itsensä asioilla, joista pitää ja saa hyvän mielen. Sama pätee luonnollisesti meihin ihmisiin <3

Voin kyllä suositella lämpimästi lukemaan ko.kirjan, jos et ole vielä lukenut?  Marie Kondon kirjan voit tästä linkistä muuten kuunnella netistä englanniksi  jos englanti taipuu? Ehkä se innostaa miettimään mitä kaikkea siellä kaapeissa pyörii - tarviiko sitä viidetttätoista paria kävelykenkiä ostaa vai jättääkö kauppaan ja käyttää niitä neljäätoista, joista niistäkin ehkä vain pari on käytössä? (Onneksi en itse tuota ongelmaa harrasta). Tai löytää kaappien kätköistä vaatteita, joita ei muistanut omistavansakaan - siellä ne häpeissään roikkuu hintalapuissa kiinni, kun niihin juhliin ei tullutkaan mentyä johon se uusi klennninki piti ihan välttämättä ostaa?

Ei sitä tavaraa ihminen niin paljon tarvitse kuitenkaan. Tosin en suosittele (kuten ei Marie Kondokaan) suoraan roskiin varsinaisesti heittämään - lasten vaatteet voi antaa jollekin pienemmälle taaperolle ja muut romppeet, huonekalut ja astiat lahjoittaa tarvitsevalle tai viedä kierrätyskeskukseen tai vastaavaan. Jos ei jaksa kirpparille niitä kanniskella. Itse en enää jaksa sitä lajia - liian monta kertaa on tullut kirpparilla käytyä vaatteita ja muuta roinaa tuulettamassa. Niinpä olen kuskannut toimivia minulle iloa tuottamattomia tavaroita ihan surutta kierrätykseen.

Siihenpä ne yhtäläisyydet sitten taisivatkin loppua Konmarin ja Fengshuin osalta!

Kodissa on toki harmoninen ja hyvä Fengshui energia, kun ei ole liikaa tavaraa tukkimassa energioita ja ne mitä on, todellakin tuottavat sitä iloa ja hyvää mieltä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Voit jättää kommenttisi myös nimettömänä, jos haluat. (tai lisää nimesi kommenttiin). Se julkaistaan heti hyväksynnän jälkeen.